fredag 15 mars 2019

v. 11-12

Hej!


Vi är halvvägs genom Mars månad men våren verkar vänta på sig ännu ett tag. Trots det har vi många elever som varje dag vill vara ute mer än tiden vi alla gemensamt har utevistelse. Mars-vädret kräver ordentligt med extrakläder då många strumpor och byxben blir våta men och vi hoppas att temperaturen stiger så overallerna snart kan bytas mot galonkläder. 


Under veckan som gått har vi lekt lite utelekar med eleverna innan vi går till mellanmålet. Bland annat har vi lekt snappa vanten och andra kuslekar så det var verkligen full fart.


I tisdags var det dags för dag två av två för kunskapsfestivalen vt-19. Den korta skoldagen innebar att fritidsverksamheten startade redan 12:20 och vi på Bullerbyn passade på att vara utomhus extra länge innan mellanmålet. Det hoppades hopprep och poppades musik. 


I onsdags var det dags igen för rörelser i gympasalen för halva elevgruppen, det lektes sammarbetslekar och förskoleklassen fick testa på en boll-lek som var ny för dem, killerball. 



Skolan senaste värdegrundstrappa som vi tidigare nämnt i bloggen är "jag visar förståelse för att alla är olika". Vi har diskuterat det i elevgrupperna och fick en hel del spännande tankar och frågor. Vi kommer under kommande vecka hålla kvar fokus på det positiva och fantastiska med alla våra olikheter och även knyta ihop det med "Rocka sockorna-dagen" som är nästa torsdag den 21 mars.

Rocka sockorna är en del  Svenska Downföreningens kampanj Lika värde. Vi rockar sockerna just den 21/3 just eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. 
pratat om trappan förbereder oss för rocka sockan nästa vecka...det innebär..då får man gärna ha olika strumpor på fötterna för att visa att man stödjer detta fina initiativ. Men varför just "rocka sockorna"? Jo, för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra. Att rocka sockorna innebär alltså att vi alla ”rockar våra kromosomer”. Förhoppningen med initiativet är enligt Svenska Downföreningen att "Med kraft och glädje lyfta fram våra unika förutsättningar, för att ge samhället en chans att se och stötta utvecklingen av alla människors fulla potential."

Här kan du som vårdnadshavare läsa mer för att kunna samtala med ditt barn om det: http://www.svenskadownforeningen.se/rocka-sockorna/

Med kunskap, förståelse och positivitet kring allas olikheter kan en grund byggas för att alla elever ska få ta sin plats och vara med på lika villkor och därför vill vi på Bullerbyn lägga mycket energi på detta temat. 

Utdrag ur LGR11:
"Samtala, lyssna, ställa frågor samt framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser"


Utöver "Rocka sockorna" så är kommande vecka en helt "vanlig" vecka, inga studiedagar eller kunskapsfestivaler eller annat. En hel vanlig men säkert ovanligt fin vecka full med aktivitet på fritids!

Trevlig helg!
Önskar vi på Bullerbyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar